Norsk forskning har tydeliggjort effekten humor har på læring, utvikling og psykologisk trygghet i norske organisasjoner.
Psykologisk trygghet derimot, er kun objektivt. Dette handler om å kunne være oppriktig på arbeidsplassen uten å frykte negative konsekvenser. Slik trygghet er med på å fostre engasjement blant ansatte ettersom de føler at deres bidrag har en betydning, og de tørr å snakke, uten å frykte at de blir negativt evaluert.
Psykologisk trygghet er også med på å forsterke prosesser rundt beslutningstaking da ansatte tør å ytre meningen deres, enten den er positiv eller negativ. Å tørre å dele det positive og negative sprer seg også til erfaringer og kompetanse. En følge av dette vil være en blomstring av læringskultur blant dine ansatte.
Robert, Dunne og Iun (2016) støtter denne tilnærmingen til bruk av humor på arbeidsplassen. Forskningen deres hevder at så lenge relasjonen mellom leder og medarbeider er god, treffer man oftere med spøkens budskap.
Norsk forskning har også vist at humor har en tydelig påvirkning på vår fysiske helse. Lege og psykolog Sven Svebak har i mage år uttalt seg om effekten humor har på arbeidslivet og hvordan bruken av vennlig humor kan være med på å senke stressnivået i kroppen. Dette er med på å beskytte vårt immunforsvar mot risiko for flere sykdommer (Svebak, Romundstad & Holmen, 2010).
Et mer konkret og praktisk eksempel på bruk av humor på arbeidsplassen er måten Nicolai Tangen starter hvert ledergruppemøte; med en morsom video. Dette er uten tvil med på å senke skuldrene til deltakerne, samtidig som terskelen for å gi konstruktive tilbakemeldinger også senkes.
Både forskning og praksis viser at humor har en klar effekt på den fysiske og mentale helsen til ansatte, samtidig som den legger til rette for psykologisk trygghet, som igjen har en dokumentert effekt på ansattes produktivitet (Duhigg, 2016).
Referanser
https://doi.org/10.1108/TLO-01-2022-0007
Duhigg, C. (2016). What Google learned from its quest to build the perfect team. The New York Times Magazine, 26(2016), 2016.
Edmondson, A. (1999). Psychological safety and learning behavior in work teams. Administrative science quarterly, 44(2), 350-383.
Robert, C., Dunne, T. C., & Iun, J. (2016). The impact of leader humor on subordinate job satisfaction: The crucial role of leader–subordinate relationship quality. Group & Organization Management, 41(3), 375-406.
Svebak, S., Romundstad, S., & Holmen, J. (2010). A 7-year prospective study of sense of humor and mortality in an adult county population: the HUNT-2 study. The International Journal of Psychiatry in Medicine, 40(2), 125-146.