Skru av jobbmodus, og skru på feriemodus!

Sommerferien er en tid for avslapping og ladning av eget batteri. Det er en mulighet til å komme seg bort fra den hektiske hverdagen og få tid til å nyte livet utenfor arbeidsplassen.

Dette er viktig for alle og enhver, men kanskje litt ekstra viktig for de som ofte opplever at de må være tilgjengelige og engasjert i jobben døgnet rundt, 365 dager i året. I mange tilfeller gjelder dette personer med lederansvar. Å ta seg tid til å virkelig koble av og ta vare på sin mentale helse i løpet av sommerferien, kan være avgjørende for både personlig velvære og profesjonell suksess. Til tross for dette så sitter nok mange ledere i hagestolen sin og nyter sommerværet samtidig som de svarer på jobbmail, og kanskje de til og med tar seg tid til å bli med på et aldri så lite møte på Teams. Lades batteriet samtidig som det brukes, eller står det på stedet hvil (no pun intended)?

I en lederstilling er presset og ansvaret ofte betydelig. Å være konstant tilgjengelig for å ta avgjørelser, håndtere problemer og veilede ansatte kan være utmattende over tid. Sommerferien gir en verdifull mulighet til å bryte denne syklusen og opprettholde en sunn work-life balanse. Ved å ta seg tid til å virkelig koble av fra jobben og fokusere på andre aspekter av livet, kan ledere gi seg selv en etterlengtet pause og revitalisere sin energi og motivasjon.

I tillegg til å gi en pause fra arbeidet, gir sommerferien også muligheten til å dyrke interesser og lidenskaper utenfor arbeidslivet. Ledere kan bruke denne tiden til å forfølge hobbyer, tilbringe tid med familie og venner, reise eller engasjere seg i aktiviteter som gir dem glede og tilfredshet (teamsmøter og jobbmail inngår vanligvis ikke i slike aktiviteter, hvert fall ikke i ferien). Dette bidrar til å skape en balansert tilværelse og et helhetlig velvære. Å ha et rikt og meningsfylt liv utenfor arbeidet kan også være en kilde til inspirasjon og kreativitet når man er tilbake på jobb.

Det er også viktig å merke seg at når ledere prioriterer sin egen velvære og tar seg tid til å koble av, blir de også et bedre eksempel for sine ansatte. Når ansatte ser at deres leder verdsetter balanse og mental helse, blir de mer tilbøyelige til å gjøre det samme. Dette kan bidra til å skape en sunnere arbeidskultur og øke trivselen og produktiviteten i organisasjonen som helhet.

Sommerferien er en verdifull tid for både ledere og ansatte. Bruk denne tiden på å koble av fra jobben og ta vare på din mentale helse. Ved å gi seg selv en velfortjent pause og fokusere på andre aspekter av livet, kan man revitalisere seg selv, forbedre sin mentale ytelse og skape en sunn work-life balanse. Dette er ikke bare viktig for egen personlig trivsel, men også for din profesjonelle suksess, og lederes evne til å engasjere sine ansatte effektivt.

Noen refleksjoner fra en leder:
«Det er mange ledere som ikke har muligheten til å koble seg helt av. Driver du en liten virksomhet, så har du ikke muligheten til å delegere alle oppgaver i ferien. Men det blir da viktig å koble av imellom og kanskje begrense dette til å kun gå inn en gang om dagen. Selv leser jeg mail igjennom hele ferien. Men har ikke på noen varsler, slik at jeg fysisk må gå inn for å se om det har kommet mailer. Tar som regel en runde samtidig med morgen kaffen. Og så kobler jeg av resten av dagen. Er helt enig i at det er viktig å begrense dette til minimum, men alle har ikke muligheten (selv om jeg har det ?)».